Uprostřed listopadu každého roku připluje lodí do Amsterdamu Sinterklaas - Aktuálně o Amsterdamu | Co se děje v Amsterdamu

amsterdam-bg-header-title.png
     
         
Blogy »

Uprostřed listopadu každého roku připluje lodí do Amsterdamu Sinterklaas

V neděli 18. listopadu 2012 se v Amsterdamu očekává příjezd patrona všech dětí a hlavní postava prázdnin v Nizozemsku, která je dobře známá jako Sinterklaas (St. Nicholas). Bude se zde totiž konat jedna z nejvíce slavnostních příležitostí roku, kterou si nemůže nechat ujít nikdo, pokud se zrovna nachází ve městě. Začíná totiž Amsterdam Sinterklaas Procession.
Sinterklaas připlouvá parníkem ze Španělska. Podle tradice totiž Saint Nicholas žije právě tam. Již v říjnu každého roku dostává dopisy odeslané z Nizozemska, ve kterých ho zdejší děti žádají o dárky. V polovině října tedy Saint Nicholas nastupuje v přístavu ve Španělsku na parník, aby o měsíc později doplul k Nizozemsku. Každý rok pak připluje do vybraného provinčního města (každý rok jiné), cestuje po celé zemi, aby se o několik dní později, a po mnoha setkání s dětmi, objevil právě v Amsterdamu. Zde ho již netrpělivě očekávají velké zástupy dětí, které ho doprovázejí po jeho spanilé cestě centrem města na bílém koni jménem Amerigo. Samozřejmě, že nechybí i jeho věrný pomocník Zwarte Pieten (Černý Petes). Zábava začíná okolo poledne s velkým průvodem, kterého se účastní i dechové skupiny, úředníci v automobilech, dvorní šašci, akrobaté nebo také klauni. Samozřejmě, že chybět nesmějí tisíce liber sladkostí, jako například pepernoten, což jsou malé, tvrdé sušenky, často ochucené anýzem. Tak začíná "Sinterklaas sezóna", když Sinterklaas (holandské jméno pro svatého Mikuláše) a jeho pomocníci začnou cestovat po celé zemi a během tří týdnů před hlavní oslavou začnou navštěvovat nemocnice, školy, obchody, restaurace a dokonce i dětské domovy. Ať už se rozhodnete sledovat Amsterdam Sinterklaas Procession v Scheepvaartmuseum přístavu nebo na konci přehlídky u náměstí Leidseplein, vždy budete obklopeni dětmi a rodinami, kteří dychtivě čekají na bílo-vousatého muže na koni stejné barvy. Stejně, jako na jeho maurského pomocníka jménem Zwarte Pieten. 

 

 
 

Potřebujete poradit?

224 990 980
800-TRA-VEL (800 872 835)
602-TRA-VEL (602 872 835)

Garantujeme nejnižší ceny

Proč cestovat s Travel.cz

  • 200.000+ zájezdů na jedné adrese
  • Garantujeme nejnižší cenu na trhu
  • Máme vždy aktualizované nabídky zájezdů
  • Nabízíme i rezervace hotelů a letenek za výhodné ceny
  • Individualní plánování dovolené - dovolená na míru

Počasí v oblasti Haarlem

Aktualizováno 13/03/2016 00:54skoro jasnoskoro jasno1 °C
 

Předpověď (min./max. teplota)

 

Nahrávám...

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolených kritérií

Ověřujeme aktuální dostupnost a cenu vybrané služby

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolené destinace

Děkujeme, Vaše rezervace se dokončuje